Vad är HEVM-t?

Head Eye Vestibular Motion Therapy (HEVMT) är en behandlingsmetod som syftar till att förbättra kroppens balanssystem genom att integrera rörelser av huvud, ögon och vestibulära systemet.
Det vestibulära systemet är det delsystem i kroppen som ansvarar för att upprätthålla balans och orientering i rummet.Det består av strukturer i innerörat som registrerar huvudets position och rörelse i förhållande till gravitationen. Genom att kombinera rörelser av huvud och ögon kan man stimulera och träna detta system för att förbättra dess funktion.

HEVMT använder olika övningar och tekniker för att utmana och stimulera det vestibulära systemet. Det kan innefatta rörelser av huvudet och ögonen i olika riktningar och kombinationer, inklusive rotationer, böjningar och sidorörelser. Genom att göra dessa rörelser i kontrollerade och specifika mönster kan man öva och stärka hjärnans förmåga att bearbeta och tolka informationen från vestibulära systemet.

Denna typ av terapi kan vara till hjälp för personer som lider av vestibulära problem, såsom yrsel, ostadighet eller problem med balans, men också överbelastningsrelaterade besvär som ryggproblem eller huvudvärk. Det kan också användas som en del av rehabilitering efter skador, stroke eller andra neurologiska tillstånd som påverkar balans och koordination.