Ont  i foten?

Nu drar sommaren in över västernorrland och promenad och löpstråken öppnar upp sig i sin lockelse. Att gå ut för hårt i ett för tidigt stadium brukar vara en vanlig anledning till att smärta uppstår. Smärtan beror oftast på överbelastning av muskel, sena eller ledstruktur i vrist, häl, mellanfot, framfot eller tår, men kan också vara orsakad av nervpåverkan i rygg eller ben eller av olika sjukdomar.

Fotproblemet kan också orsakas av att vi har förlorat mycket av fotens naturliga rörlighet och funktion. En av många anledningar kan vara dagens moderna skor med en klack, stöd samt styv och stel uppbyggnad. Om fotleden utsätts för yttre våld som vid en fotledsstukning kan detta leda till kompensatoriska rörelsemönster och nedsatt funktion som resultat.

Fotsmärta är vanligt rapporterat hos allmänheten med statistik från befolkningsundersökningar från 17 till 30%. Flera studier har visat samband mellan fotvärk och olika faktorer inklusive ökad ålder, kvinnlig kön, högre kroppsmassindex (BMI), fotpatologier, skodonvanor och andra muskuloskeletala smärta samt och medicinska tillstånd inklusive psykisk hälsa / depression, inflammatorisk artrit (RA), artros och hjärtsjukdom. Det är viktigt att fotpina förknippas med nedsatt fotfunktion, funktionshinder och hälsorelaterad livskvalitet och resulterar i betydande användning av hälso- och sjukvårdssystem Förståelse för de fotproblemet har ökat och förståelsen för effekten av fotvärk och dess riskfaktorer.

Att hålla fötterna starka och flexibla kan hjälpa till att minska fot- och fotledssmärta, minska stramhet i muskler, förbättra din totala fothälsa och hålla dig aktiv. Övningar som förbättrar rörelseomfånget och hjälper till att lindra dina fötter kan minska chansen att bli skadad. Långsamma och mjuka stretch övningar förbättrar din flexibilitet. Styrketräning gör det möjligt för dina muskler att ge bättre stöd och skydd för din fot som helhet.