Kan naprapati hjälpa mot stress?

Hos Malms Naprapati och Friskvård använder vår naprapat Mikael Malm sig av olika former av behandlingstekniker med olika respons på nervsystemet. 

Klassisk Naprapati kan vara till hjälp för att hantera eller lindra stressrelaterade symtom. Naprapater är specialister på muskuloskeletala problem och behandlar vanligtvis smärta och rörelsebegränsningar i kroppen. Men genom att använda en kombination av olika tekniker och behandlingsmetoder kan en naprapat även hjälpa till att minska stressnivåerna och främja avslappning.

Vid stress kan kroppen hamna i en spänningsreaktion där musklerna blir stela och ömma. Denna spänning kan leda till smärta och obehag. Naprapater kan arbeta med att lindra denna muskelspänning genom manuell behandling, såsom massage, stretchning och manipulation av leder och muskler. Genom att lösa upp spänningar och förbättra cirkulationen kan naprapater bidra till att minska stressrelaterad smärta och obehag.

Vilka fysiologiska responsen får manipulations tekniker?
Vid manipulativa tekniker kan olika hormoner frigöras i kroppen. Här är några av de vanligaste hormonerna som kan påverkas:

1. Endorfiner: Manipulativ behandling, som massage eller akupunktur, kan frigöra endorfiner i kroppen. Endorfiner är kroppens naturliga smärtlindringshormoner och fungerar som en naturlig form av morfin. De kan hjälpa till att minska smärta och stress samt ge en känsla av välbefinnande och avslappning.

2. Oxytocin: Oxytocin, också känt som "kärlekshormonet", kan frigöras vid beröring och fysisk kontakt under manipulativa tekniker som massage eller kramar. Oxytocin kan ge en känsla av lugn, anslutning och ökad tillit.

3. Kortisol: Kortisol är ett stresshormon som normalt frigörs som en del av den naturliga stressresponsen i kroppen. Vid manipulativa tekniker, särskilt de som syftar till att minska stress och främja avslappning, kan kortisolnivåerna minska. Detta kan bidra till att minska stressnivåerna och främja avslappning.

4. Serotonin: Serotonin är en signalsubstans som påverkar humör, sömn och känslomässigt välbefinnande. Vissa manipulativa tekniker, som massage eller akupunktur, kan öka serotoninaktiviteten i kroppen och främja en känsla av lugn, glädje och avkoppling.

Vilka effekter har ögonmotorik behandling?
Ögonmotorikträning kan vara till hjälp för att öka koncentrationen. Ögonmotorikträning som används av Naprapat Mikael Malm involverar  stimulering som syftar till att stärka och förbättra rörelserna och samordningen av ögonen.
Genom att träna ögonrörelser och fokus kan man förbättra förmågan att hålla uppmärksamheten och koncentrera sig på specifika uppgifter. Genom att stärka musklerna kring ögonen och förbättra deras flexibilitet och hastighet kan man också förbättra övergången mellan olika visuella stimuli.
Förbättrad ögonmotorik kan också bidra till minskad ögontrötthet och ökad uppmärksamhetsspänning. Genom att träna ögonmusklerna kan man bli mer effektiv på att fokusera på detaljer, följa snabba rörelser eller byta blickpunkt mellan olika objekt. Samt prioritera vad ögat ska fokusera på.