Djupdykning i neurologi

Mycket har hänt sedan sist jag uppdaterade hemsidan.
Anledningen till att jag (Mikael Malm) började intressera mig för manuell medicin, var att jag hade ett stort intresse i hur kroppen fungerar. 2014 utbildade jag mig till Hälsocoach / Personligtränare på Lillsveds folkhögskola i Stockholm. Där kom jag i kontakt med en Naprapat som inspirerade mig inom ämnet styreträning och fysiologi.
Det vart startskottet till att jag började testa min egna kropp för olika former av träning för att maximera min egna styrekträning.
Under utbildningen på Lillsved kom jag i kontakt med en person som föddes med en CP skada. Han hade under längre tid försök få tillstånd att få hjälp med att träna, för att han märkte själv att hans självständighet i vardagen ökade.
Han fick då ingen hjälp ifrån det system vi har idag och vart långsamt sämre i sitt tillstånd. Läkare, sjukgymnaster och annan vårdpersonal runt honom förklarade att han inte skulle kunna bli bättre och att det här var den väg han skulle gå.

Så han sökte sig då till vård utomlands som hjälpte honom med just träning. Specifikt anpassad träning för hans tillstånd. När åkte kunde han inte klä på sig utan hjälp, inte borsta tänder och hade svårigheter att gå. När han kom tillbaka kunde han borsta tänder, gå och klä sig själv.

Detta fascinerade mig enormt. Och jag började då läsa om hjärnans förmåga till att struktruera om sig, hjärnans plasticitet. Det här intresset har följt mig sen dess.

När jag till slut valde att söka mig till Naprapathögskolan och fått plats har jag hela tiden haft neurologins-lins på mig när jag tittat på olika tillstånd eller när jag genomgått en kurs på naprapathögskolan eller när jag senare utbildat mig.

Nu när jag är klar med utbildning och jobbat i snart 5 år med mitt yrke fylls jag av motivation och inspiration när jag lär mig något nytt. Och när man slår upp porten till neurologin öppnas en helt ny värld upp.
Och konstant uppdatering krävs för att hålla sig uppdaterad.

Idag vet vi att träning påverkar hjärnan och den stiumlans vi utsätter hjärnan gör att nervsammankopplingar i hjärnan blir starkare.
Vi blir helt enkelt bra på det vi tränar på. Vår hjärna och kropp går inte att separera ifrån varandra utan arbetar i samklang med varandra.

Visste du att vårt undermedvetna absorberar 95% av vår omgivnings stimuli?! Det betyder att vi endas är medveten om 5% av det som händer kring oss. Visste du att allernativa rörelsemönster, så som kompensativa rörelsemönster kring en skada, förändrar signalerna till din hjärna, vilket leder till strukturella förändringar i din hjärna!? vilket betyder att lång tid av "felaktigt" rörelsemönster kan vara orsaken till din smärta, eller till att du skadat dig.