5 anledningar till att söka dig till Naprapat

Naprapati är en förgrening ur kiropraktiken. Oakley Smith som är Napratins grundare insåg att ryggraden inte hoppade ur led, som var dåtidens förklaringsmodell till smärta i ryggen. Han undersökte muskler och vävnad runt leden och började behandla den med gott resultat. Senare utvecklade han en undervisning där han lärde ut sin kunskap, Naprapati.

Likheterna mellan sjukgymnast, kiropraktorn, osteopaten och naprapaten är att vi försöker återställa kroppens förmåga genom att använda oss av en rad olika metoder, så att läkning och återhämtning maximeras, så att patientens besvär läker ut. Det kan handla om att justera så kallade "låsningar" , stretcha, massera, träna eller använda oss av olika apparaturer för att påverka kroppens olika vävnader till att bli starkare eller läka ut. Behandlingsmetoderna samlas under kategorin manuell medicin. 

Forskningen hjälper oss att förstå vad de olika metoderna gör med oss så att vårt arbete är säkert och effektivt. Nedan samlar jag 5 goda anledningar till varför du ska gå till din manuella medicinare som alla baserar sig på forskningsstudier.


1. Första anledningen är den mest uppenbara orsaken, smärt reduktion.

Ett flertal studier visar att tekniken vi använder oss av är den säkraste, justering eller mainpulation av ryggradens kotor är den effektivaste behandlingen av ospecificerad smärta som kommer från nacken och ländryggen. Även om du drabbats av spinal stenos, disk problematik eller förträngning så kan manuell behandling hjälpa dig. Lägger du dessutom till fysisk aktivitet ökar du förutsättningarna för att dina besvär inte återkommer.


2. Reduktion av frekvens, intensitet och graden av huvudvärk

Den vanligaste förekommande av huvudvärk är den som kommer från anspänningar från musklerna. Spänningshuvudvärk inkluderar smärta kring nacke, ansikte, och huvudet. Fysisk aktivitet hjälper oss att stressa ner och på så sätt reglera anspänningar i musklerna.


3. Förbättrad livskvalité och funktion

Smärta hindrar oss från att delta olika sociala aktiviteter, arbetslivet och fritidsintressen. Din kropp och din hjärna hör i hop och påverkar varandra. Att bli inaktiv är kopplat till en rad olika allvarliga sjukdomstillstånd som hjärt och kärlsjukdomar, övervikt, psykisk ohälsa och benskörhet. Fysisk aktivitet har enligt aktuell forskning visat sig vara särskilt effektivt vid både behandling och före- byggande av lätt eller måttlig depression och ångest. Även vid stressrelaterade psykisk hälsa som vid utmattningssyndrom kan rätt dos av träning förbättra livskvalité. 

4 . Minskad användning av smärtstillande.

Om du råkar ut för en olycka eller att något i din går sönder och du tvingas använda starka smärtstillande för att klara av smärtan, då har forskning visat att folk som använder sig av manuell medicin behöver i mindre utsträckning använda sig av opiat preparat för att hantera sin smärta. En sammanslagning av flera studier, med totalt 62000 deltagare visar på dem som gick till en kiropraktor i jämförelse med dem som inte gick till för manuell behandling.


5. Förbättrad prestation

Det är ingen slump att naprapater, kiropraktorer eller sjukgymnaster finns kopplade till alla Sveriges idrottsförbund. Flertalet studier visar på att hjärnan förändrar sin kontroll över våra muskler beroende på vår ryggrads funktion. Att korrigera så kallade subluxationer / låsningar, förändrar kommunikationen mellan leden och hjärnan. Ju bättre kommunikation leden och hjärnan har ju mindre kompensation rörelsemönster har du och sänker därmed risken för överbelastning och skador.

Var rädd om dig