Så hjälper ögonmotorikträning din löpning

Proprioception är vår förmåga att känna av och vara medveten om våra kroppsdelars position, rörelse och rumsliga förhållanden till vår omgivning utan att nödvändigtvis se dem. Ögonen spelar en viktig roll i att bidra till vår proprioception genom att ge visuell feedback som hjälper oss att kalibrera och korrigera vårt kroppsliga läge. 

Ögonens synfält och rörelse
När du springer samlar ögat in information om hur det ser ut framför oss, så långt är allt enkelt att förstå. Men genom att ha synen på våra extremiteter kan vi bättre bedöma deras position och rörelser i förhållande till resten av kroppen. Detta gör det möjligt för oss att koordinera våra rörelser mer effektivt och upprätthålla balans. Så när du t ex ser en trottoarkant, en rot eller vattenpöl du vill sick-sacka oss förbi eller över så processar hjärnan bland annat avstånd, hastighet och storlek på "vattenpölen" så att du kan koordinera dig runt den. 

Fixering och stabilisering
När vi fokuserar på en specifik punkt eller objekt med våra ögon, hjälper det dig att stabilisera din blick och orientera dig. Detta ger dig viktig information om vår position och rörelse.
Varje gång du sätter ner foten i marken sker en stötvåg genom ditt ben, via din kropp upp mot ditt huvud som gör att dina ögon skakar lite, eller hoppar upp och ner. Ju bättre förmåga du har på att fixa blicken under rörelse ju enklare blir det för din hjärna att samla information.

Visuell feedback och justering
Ögonen ger kontinuerlig visuell feedback till hjärnan om din kroppsliga position och hur den förändras under rörelse. Denna information används för att justera och korrigera dina rörelser i realtid. Om du springer ett lopp med andra deltagare behöver ögat hela tiden informera dig om hur din omgivning rör sig så du inte springer på någon. Ju bättre ditt öga är på att flytta på sig ju mer information kommer du få.

Samspelet mellan syn och muskelarbete
Ögonens information om objektens position och rörelser hjälper till att aktivera rätt muskler och styra deras kontraktion för att utföra smidiga och preciserade rörelser.

Sammanfattningsvis kan man säga att ögonen spelar en integrerad roll i vår proprioception genom att ge oss viktig visuell information som hjälper oss att förstå och anpassa vår kroppsliga position och rörelse i olika situationer. När ögonens förmåga att ge korrekt visuell feedback störs, såsom vid synnedsättning eller vissa neurologiska tillstånd, kan det påverka vår proprioception och därmed vår förmåga att navigera i vår omgivning och utföra rörelser på ett effektivt och säkert sätt.