Så fungerar laser vid hjärnrehabilitering

Laserterapi, eller transkraniellaser,  även känd som lågnivå laserterapi eller LLLT, är en terapiform som används för att stimulera cellernas energiproduktion genom att applicera lågintensivt laserljus på huden över hjärnans specifika områden. 

Vi på Malms hjärnrehab applicera laserljus på skadade eller drabbade områden i hjärnan samtidigt som vi stimulerar tillhörande subsystem, eller direkt stimulering av det drabbade områdes funktion för att öka cellernas energiproduktion, förbättra blodcirkulationen och stimulera cellernas återhämtningsprocesser, vilket främjar något som kallas för neuorplasticitet. 
Det finns också antiinflammatoriska och neuroskyddande effekter, vilket kan vara fördelaktigt vid hjärnskakning där inflammation och cellulär stress är vanliga.

Vad är neuroplasticitet? 
Neuroplasticitet är hjärnans förmåga att förändras och anpassa sig genom hela livet. Det innebär att hjärnan kan omorganisera sig själv genom att skapa nya nervförbindelser och stärka befintliga förbindelser baserat på erfarenheter, inlärning och miljömässiga faktorer.

Hjärnan är inte en statisk struktur utan snarare dynamisk och formbar. Neuroplasticitet spelar en avgörande roll i inlärningsprocessen, minnesbildningen, rehabilitering efter skador samt anpassning till förändrade omständigheter och utmaningar.

Det finns två huvudsakliga former av neuroplasticitet:

1. Strukturell neuroplasticitet involverar fysiska förändringar i hjärnans struktur, såsom bildandet av nya nervceller (neurogenes) och ändringar i synapsernas styrka och antal. Denna form av plasticitet möjliggör att hjärnan kan anpassa sin fysiska struktur för att lära sig nya färdigheter eller kompensera för skador. Detta är särskilt viktigt vid rehabilitering av barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsproblematik (autismspektrum, asperger, add, adhd osv)

2. Funktionell neuroplasticitet refererar till hjärnans förmåga att omorganisera och förändra sitt funktionella nätverk för att anpassa sig till olika uppgifter och krav. Detta innebär att olika hjärnområden kan ta över eller dela på ansvar för olika funktioner baserat på behov. Detta är viktigt när så kallad negativ neuroplasticitet uppstått och du lider av symtom som hjärntrötthet, depression, dysautonoma besvär som fibromyalgi, överkänsligheter, eller kroniska smärtsyndrom.

Genom att förstå och stimulera neuroplasticiteten kan vi optimera inlärningsprocessen, främja återhämtning och effektivisera rehabilitering efter t ex hjärnskakning, stroke, rehabiliterings träning vid autism asperger, ocd, add, adhd parkinson osv