Ländrygg

Ryggskott kallas det när du plötsligt får ont i ryggen. Ryggskott är ett samlingsnamn på många olika diagnoser på smärta i ländryggen. Smärtan kan beror på diskbråck, diskbuktning, låsningar eller spända muskler. Det gör då oftast ont när du rör på dig och kan uppstå spontant eller som resultat av olycka eller yttre våld. Patienten kan uppleva lokal smärta eller smärta som strålar från ryggen och hela vägen ned till foten.

Orsak till ländryggsproblem

8 av 10 svenskar drabbas någon gång i livet av ryggproblem. I grund och botten är ryggproblem inte farligt men kan göra riktigt ont.
Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller ihoptryckta eller utslitna diskar. Men oftas är orsaken en överbelastning av nedre delen av ländrygg eller korsryggen. Ryggskott kan ofta utlösas av minskad motion, stress eller en allt för stillasittande livstil. Detta kan leda till att musklerna spänner sig, blir svaga och andra muskler börjar överarbeta med kramp i ryggen som resultat. Ofta upplevs det som att ryggen låser sig.

Vad kan man göra vid ryggproblem?

Det är alltid viktigt att ställa rätt diagnos vid ländryggssmärta. En naprapat gör först en grundlig undersökning för att sedan upprätta en rehabiliteringsplan för din rygg. Smärtan i ryggen beror oftast på att musklerna spänner sig för att försvara känsliga strukturer. Genom olika tekniker kan naprapaten få muskulaturen i ryggen och påverkande strukturer att slappna av och smärtan avtar.

Hur undviker jag ryggproblem?

Tips på en god rygghälsa är regelbunden motion och en god ergonomi. En naprapat ger ofta träningsövningar och tips på vad du kan göra vid ländryggsproblematik. Det kan handla om enklare övningar till att hålla sig mer aktiv och inte hamna stillsittande. Många vill träna ryggen när man fått ländryggsproblem. Men det är oftast i ryggen som man är stark och svag i andra områden. Malms Naprapati och Friskvård utreder vad som gör ont och varför det gör ont.