Handled

Handleden brukar kallas för "No mans land". Detta beror på att det är ett komplicerat område med många ben och ofta svårt att få en diagnos. När handleden rör på sig påverkar och påverkas den också av fingrar och armbågslederna. Handleden styrs, precis som alla leder, av muskler och nervsystemet. Nervsystemet kan på olika sätt berätta för hjärnan vad handleden känner, vilken position den befinner sig i och vilket uttryck, eller mening, det har för dess funktion.

Smärta i handleden

Vid skada, inflammationer eller infektioner störs nervsystemetes normalitet och smärta uppstår. Rörelsebetingad smärta vid tummens början vid handleden kan vara Morbus de Quervain (Stenoserande tendovaginit). Detta kan uppstå från ensidigt belastningsmönster, som att scrolla på telefonen eller annan överbelastande aktivitet.
Andra orsaker till handledssmärta kan vara medfödd hypermobilitet, Fraktur, Lokal artros
Beninfarkt, Ganglion, Ulnart impingement (ulna plus).

Behandling av handled

Naprapati tillsammans med avlastning och kanske ortos och antiflogistiska tabletter eller gel är effektivt. Läkare, sjukgymnaster och naprapatar arbetar ofta ihop för att råda bot på problemen kring överbelastningsrelaterad smärta kring handleden.