Naprapatbehandling

Här kan du läsa mer om vilka behandlingsmetoder jag använder mig av på Malms Naprapati och Friskvård.

Olika behandlingstekniker Malms Naprapati använder sig av

Naprapat Mikael Malm använder sig av en rad olika behandlingstekniker beroende på tillstånd och åkomma. 

Head Eye Vestibular Motion Therapy

Head Eye Vestibular Motion Therapy (HEVMT) är en behandlingsmetod som syftar till att förbättra kroppens balanssystem genom att integrera rörelser av huvud, ögon och vestibulära systemet. 

Det vestibulära systemet är det delsystem i kroppen som ansvarar för att upprätthålla balans och orientering i rummet. Det består av strukturer i innerörat som registrerar huvudets position och rörelse i förhållande till gravitationen. Genom att kombinera rörelser av huvud och ögon kan man stimulera och träna detta system för att förbättra dess funktion.

HEVMT använder olika övningar och tekniker för att utmana och stimulera det vestibulära systemet. Det kan innefatta rörelser av huvudet och ögonen i olika riktningar och kombinationer, inklusive rotationer, böjningar och sidorörelser. Genom att göra dessa rörelser i kontrollerade och specifika mönster kan man öva och stärka hjärnans förmåga att bearbeta och tolka informationen från vestibulära systemet.

Denna typ av terapi kan vara till hjälp för personer som lider av vestibulära problem, såsom yrsel, ostadighet eller problem med balans, men också överbelastningsrelaterade besvär som ryggproblem eller huvudvärk. Det kan också användas som en del av rehabilitering efter skador, stroke eller andra neurologiska tillstånd som påverkar balans och koordination.

Naprapati behandling Massage, stretch, pressur och manipulationstekniker för att återställa kroppens funktion

Naprapati

Naprapater använder sig av en holistisk behandlingsmetod för att bedöma, diagnostisera och behandla patienter med olika typer av muskuloskeletala problem.

Naprapaterna utför vanligtvis en noggrann bedömning av patientens symptom, rörelsemönster, muskelstyrka och ledrörlighet för att identifiera eventuella obalanser eller dysfunktioner i kroppen. Utifrån denna bedömning utformar naprapaten sedan en individanpassad behandlingsplan som kan inkludera en kombination av olika metoder, såsom manuell terapi (till exempel massage, manipulation och stretching).

Genom att arbeta med patienterna för att återställa balansen, stärka musklerna och förbättra kroppens funktion, strävar naprapaten efter att lindra smärta, förbättra rörligheten och främja långsiktig hälsa och välbefinnande. 

LLLt - Medicinsk Laser Behandling av inflammation, svullnader och överbelastade strukturer med laser

Medicinsk Laser

Medicinsk laser är en teknik som används för att behandla olika sjukdomar och skador genom att använda ljusenergi från en laserstråle. Lasern ger en högintensiv ljuskälla som kan riktas mot specifika områden på kroppen för att stimulera läkning eller minska smärta.

Laserterapi fungerar genom att det ljus som produceras av lasern absorberas av cellerna i kroppen, vilket ökar deras energinivåer och därmed stimulerar läkningsprocessen. Det kan också ha en smärtlindrande effekt genom att minska inflammationen i området.

De medicinska lasrarna som används inom sjukvården har olika våglängder och intensiteter, beroende på vilken typ av sjukdom eller skada som behandlas. Laserterapi kan appliceras direkt på huden eller kan genomföras invasivt, med hjälp av en fiber som förs in under huden.

Medicinsk laser används ofta för att behandla konditionerna som involverar muskuloskeletala systemet, såsom artros, tendinit, muskel- och ledsmärta, och akuta skador. Dessutom kan laserterapi användas för att behandla hudsjukdomar, neurologiska störningar, och för att förbättra blodcirkulationen och stimulera immunsystemet.

Dry needling Behandling av triggerpunkter och muskelsmärta med dry needling

Dry needling

Dry needling är en behandlingsteknik som innebär att tunna nålar används för att behandla smärta och spänningar i musklerna. Till skillnad från traditionell akupunktur, där nålarna placeras längs kroppens energikanaler, fokuserar dry needling på att nålarna placeras direkt i triggerpunkter (smärtsamma områden) i musklerna.

Genom att penetrera huden med tunna nålar kan dry needling hjälpa till att minska spänningar och öka blodflödet till specifika muskelområden. Detta kan resultera i minskad smärta, förbättrad rörlighet och återhämtning från skador.

Dry needling utförs av välutbildade och licensierade terapeuter och det kan vara en del av en omfattande behandlingsplan för personer som lider av olika muskuloskeletala besvär, såsom muskelspänningar, stelhet och kronisk smärta.

Vad orsaker dina besvär?

Vad orsakar dina besvär?

Vi ställer oss alltid frågan "Varför" din ryggsmärta eller nackbesvär uppstår. Din kropp är en komplext samspel mellan olika neurologiska system. Vi ställer oss frågan om varför du fått ont från början. Om smärtan uppstår av en olycka är svaret klart, men om besvären uppstått utan känd orsak blir detektivarbetet djupare. Vi gör det för att du ska få rätt behandling och rehabilitering så dina besvär läker ut och inte ska komma tillbaka. 

Vad jobbar en Naprapat med?

Behandling av ryggbesvär, nackbesvär, ledbesvär, idrottsskador eller arbetsrelaterade skador.

En naprapat är en legitimerad och specialiserad hälso- och friskvårdspersonal som arbetar med att diagnosticera, behandla och förebygga problem och smärtor i rörelseapparaten. De fokuserar på att behandla besvär och skador relaterade till muskler, leder och nervsystemet. Här är några av de vanligaste områdena som en naprapat jobbar med:

Ryggbesvär
Naprapater behandlar smärtor och problem i ländryggen, bröstryggen och nacken. Det kan inkludera diskbråck, muskelspänningar, stelhet och instabilitet.

Nackbesvär
Naprapater behandlar spänningar, stelhet och smärtor i nacken som kan vara orsakade av exempelvis dålig hållning, stress eller skador.

Ledbesvär
Naprapater behandlar problem i leder som exempelvis knä, axlar, höfter och armbågar. Det kan vara inflammationer, överansträngningar eller idrottsskador.

Idrottsskador
Naprapater har kunskap och erfarenhet av att behandla skador relaterade till idrott och träning. De hjälper idrottare att rehabilitera och förebygga skador samt att förbättra prestation.

Arbetsrelaterade besvär
Naprapater behandlar även smärtor och problem som kan uppstå genom monotona arbetsuppgifter, felaktig ergonomi eller tunga lyft.

Hur går en Naprapatbehandling till? 

En naprapatbehandling kan variera beroende på patientens specifika behov och symtom. Generellt sett kan en behandling se ut så här

Inledande bedömning
Naprapaten kommer att genomföra en noggrann undersökning för att fastställa en korrekt diagnos. Detta kan inkludera en samtalshistorik om dina symtom, medicinsk bakgrund och eventuella tidigare skador eller behandlingar. Naprapaten kan också genomföra fysiska tester för att bedöma din rörlighet, muskelstyrka och eventuella spänningar eller smärtor.


Behandlingsplan
Baserat på din diagnos och bedömning kommer naprapaten att skapa en individuell behandlingsplan för dig. Detta kan inkludera olika terapimetoder och tekniker som är lämpliga för ditt tillstånd. Behandlingen kan syfta till att smärtlindra eller återskapa funktion så att dina besvär läker ut. 


Manuell terapi
En viktig del av en naprapatbehandling är manuell terapi. Detta kan innefatta olika tekniker som manipulering, mobilisering och sträckning av muskler och leder för att minska smärta, förbättra rörlighet och återställa normal funktion.


Rådgivning och övningar
Utöver manuell terapi kan naprapaten ge råd om ergonomi, träning, stretching och andra livsstilsförändringar som kan hjälpa till att förbättra ditt tillstånd. Du kan också få specifika övningar att göra hemma för att stärka musklerna och förbättra din funktion.


Uppföljning och anpassning
Under behandlingens gång kommer naprapaten att följa upp med dig för att utvärdera framsteg och göra eventuella justeringar i behandlingsplanen vid behov.


Viktigt att notera är att varje individ och varje tillstånd är unikt, så behandlingen kan variera från person till person. Naprapaten kommer alltid att arbeta tätt tillsammans med dig för att säkerställa en effektiv och anpassad behandling

Behandlingen utformas med olika kombinationer av behandlingstekniker såsom manipulation och mobilisering av leder, nervmobilisering och olika typer av mjukdelsbehandlingar som kompletteras med tränings- eller rehabiliteringsprogram.

 
 

Manuell medicin

Alla behandlingsteniker syftar till att öka eller dämpa retbarheten i nervystemets olika receptorer och på så sätt återskapa kroppens normala rörlighet och funktion så att läkning kan fortgå.
Mjukdelsbehandling som till exempel massage och stretch kan användas för att få muskler, fascia och senor att slappna av. Ledbehandlings tekniker som manipulation eller ledjusteringar samt passiv ledmobiliserings tekniker syftar till att öka rörlighet och påkverka muskulaturen som samspelar med leden.
Studier har visat att manuell terapi påverkar blodgenomströmning och ökar därmed aktiviteten i det venösa och lymfatiska systemet som har som har en viktig roll i vårt immunsystem.
Manipulationstekniker går ut på att therapeuten tar ut leden i viss position och utför ett varsamt men bestämt "thrust" / rörelse i en viss bestämd riktning. Behandlingstekniken är skonsam och gör inte ont. Resultatet blir att muskulaturen kring leden slappnar av och smärtan kring leden avtar, rörligheten ökar så att cirkulation av ledvätska och blod kan optimeras. Kontraindikationer på manipulations tekniker är om du har osteoporos, aktua inflammationer, infektioner, frakturer eller om du har en benägenhet av sköra kärl, eller strukturell instabilitet i tillexempel ligament kring nackens strukturer.