Kroppens stressystem, som också kallas för HPA - Axeln, finns till för oss för att vi ska överleva. Måttlig stress håller oss alerta och aktiva, det får oss att bli handlingskraftiga och utföra saker. Stress varnar oss för eventuella faror som kan uppstå, detta har i ett eveolutionärt perspektivt varit livsnödvändigt då stress hjälpt oss fly undan faror som tigrar, björnar eller andra yttre hot. Nu för tiden behöve vi tack och lov sällan oroa oss för att bli jagade av björn eller tiger. Ändå har vi samma system i hjärnan som blir aktivit av psykosociala orsaker som deadline på jobbet, villalån, eller att inte få tillräckligt med "likes" på instagram. Även om den stress vi utsätts för idag inte är lika intensiv som att bli jagad av björn, så utsöndrar stressystemet hormon som blir skadliga för oss.
Hjärnan påverkas av långvarig stress.
Forskning bekräftar att stresspåverkan på hjärnan kan ge upphov till bland annat minnesstörningar, sömnstörningar, depression och ångest. Hippocampusregionen är den del av hjärnan som spelar en central roll för minnesfunktionen.
I hippocampusregionen finns rikligt med receptorer för kortisol som i sin tur medverkar till HPA-axelns reglering. Hippocampus blir därigenom en länk mellan neuroendokrin reglering och kognition.
Stress förändrar din hjärna.
Vid långvarig eller kraftig stress med neuroendokrin aktivering som följd anses denna överaktivering av kortisolreceptorerna leda till såväl störd reglering av HPA-axeln samt kognitiva störningar och påverkan på minnesfunktionerna. Hippocampus funktion är den påvisade förmågan till nervcellsnybildning dvs. att nya celler ständigt bildas i den vuxna hjärnan. Stresshormoner stör nybildning av celler och hämmad nervcellsnybildning se som mekanism bakom kognitiv störning vid långvarig stress, ett fenomen som bland annat påvisats vid depression.
Forskargrupper har visat att fysisk aktivitet kan positivt påverka nybildning av celler i hippocampus, närmare bestämt i “granularis lagret” ett cellområde i gyrus dentatus. Dessa nybildade stamceller kan ha en stor betydelse, delvis för den friska hjärnan men även för de effekter som men ser i samband med stress.
Fysisk aktivitet motverkar de negativa effekter långvarig stress har på hjärnan och har också en positiv effekt vid depression. Fysisk aktivitet spelar en viktig roll för behandling av depression genom att stimulera till nybildning av stamceller i hjärnan av celler i hjärnan.
MALMS NAPRAPATI & FRISKVÅRD - Norra Kyrkogatan 38, 871 32 Härnösand - Lasarettsvägen 22, 856 43 Sundsvall -
Telefon: 0611-55 66 25 - info@malmsnaprapati.se