Med enkla tillägg till ditt liv kan går det att förebygga och bota vår tids största folkhälsoproblem. Det är inte kostsamt, svårt eller behöver nödvändigtvis inte ta massa tid.
Genom fysisk aktivitet kan du bota, förhindra och mildra symptom av 31 av våra folkhälsoproblem, dit tillhör bland andra lätt medelsvår depression, hjärt- och kärlsjukdomar, stress relaterade problem, diabetes typ 2, demens och fallolyckor.
Malms Naprapati & Friskvård hjälper dig med individuellt anpassat träningsupplägg, träning, stöd och motivation genom hela resen.
Proffesor Wendy Suzuki berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.
Idag vet vi genom forskning att ett 30 tal av våra vanligaste folkhälsosjukdomar kan kopplas till det liv vi idag lever. Fysisk aktivitet kan i många situationer hjälpa dig med dina symptom, men behöver du hjälp med en mer specifik rehabilitering bör du kontakta Malms Brain rehab, för en mer specifik rehabilitering.
Vår uråldriga hjärna
Vår hjärna är designad för ett liv vi levde för 10.000 år sedan. Vårt moderna liv med stadsliv, infrastruktur, konstant uppkoppling och nya sociala regler är för vår hjärna nytt. Våra liv har på många plan blivit enklare, men för vår kropp och hjärna har inte hunnit anpassa sig efter den tid vi lever i.
Anders Hansen, läkare författare och psykiatriker berättar om den moderna hjärnforskningen som visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan.
Våra kroppar och hjärnor är alltså konstruerade efter strävan att skaffa mat, sova, föröka oss och till det här har fysisk aktivitet varit involverat som en naturlig del av människans beteende.
Vi har alltså rent historiskt sett varit tvungna att röra på oss. De som hade bäst uthållighet och kunde koordinera sina rörelser kunde skaffa mat, överlevde, och förde sina gener vidare till sin avkomma.
Vad händer i hjärnan när vi rör på oss?
Om du vill ha starka ben så är det benen du ska träna, om du vill ha starka armar är det armarna du ska träna. Om du ska träna hjärnan så är det fysisk aktivitet du ska träna. När du tränar ökar blod-genomströmningen i hjärnan och bildar nya små blodkärl som kan levererar blod och transporterar bort slaggprodukter. Och det är nämligen också så att träning har stora spridningseffekter på hjärnan.
När vi aktiverar våra muskler aktiverar vi också stora delar av våran hjärna, tillexempel motoriskahjärnbarken som styr våra rörelser, som är viktig för koordination och balans.
Dessutom aktiveras sensmotoriska cortex som som främst är förknippad med mottagande och bearbetning av impulser från känselreceptorer. Detta kan exempelvis gälla taktil stimulans, känselintryck från kroppens inre organ eller information om var de olika kroppsdelarna befinner sig i förhållande till varandra.
Men har du åkt på en skada och din hjärna valt att sammankoppla sig på kompentsativt sätt kan det vara så att du behöver ha hjälp med mer specifik träning. Det är nämligen så att vår hjärna är jättebra på att förändra sig själv och anpassa sig. Om något inte fungerar så försöker den hitta på en lösning som gör att det fungerar, även om den lösningen inte är helt optimal i längden.
MALMS NAPRAPATI & FRISKVÅRD - Norra Kyrkogatan 38, 871 32 Härnösand - Lasarettsvägen 22, 856 43 Sundsvall -
Telefon: 0611-55 66 25 - info@malmsnaprapati.se